De leukste historische vaarroutes rondom Waterweide
29 augustus '24
Alle hens aan dek, want het is tijd om Waterweide vanaf het water te ontdekken. Wist je dat er een vaarroute bestaat met historische vaarwegen rondom Enkhuizen en Stede Broec? Bekijk de vaarkaart en trek er met het hele gezin op uit.
Ontdek het waterrijke gebied
Vroeger voeren de Westfriese boeren iedere dag met hun schuit door de sloten naar hun akkers. Enkele van deze routes zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Van oudsher kent de gemeente Stede Broec tientallen vaarwegen die verbonden zijn met vaarwegen in de gemeente Enkhuizen. Deze wegen lopen dwars door woonwijken in de omgeving, en zo dus ook door Waterweide! Wat is er nou leuker dan je (toekomstige) woonplek vanaf het water te verkennen?
4 bijzondere plekken uitgelicht
Stichting Marketing Enkhuizen heeft een vaarkaart in opdracht van gemeenten Stede Broec en Enkhuizen gemaakt met hierop verschillende markante plekken. Wij lichten er een aantal voor je uit:
- De Overhaal: De Broekerhaven was al heel vroeg in het bezit van een overhaal. Dit rad werd door menskracht, maar ook door paarden aangedreven. In 1887 werd de handbediening vervangen door een stoommachine. Op 21 februari 1923 werd de huidige overhaal, aangedreven door elektrische motoren, in gebruik genomen.
- Vaarveiling De Tuinbouw: De zes landtongen bij station Bovenkarspel-Grootebroek werden in 1928 in gebruik genomen als overslag- en laadgebied van vaarveiling De Tuinbouw. Iedere koopman had een vaste plek op een van de tongen. Waren de wagons geladen met aardappelen, dan moesten er soms twee locomotieven aan te pas komen om de zware wagons naar boven te trekken.
- Oude Gouwsboom met waterhoogtemeter: Deze waterpoort is rond 1600 gebouwd en moest ervoor zorgen dat eventuele vijanden de stad niet konden binnenvaren. Voor de poort lag een drijvende boom die aan kettingen vast zat en ’s avonds voor de poort werd neergelegd.
- De IJsfabriek: De Coöperatieve IJsfabriek werd in 1926 opgericht door een samenwerkingsverband van Enkhuizer slagers. In de fabriek werden staven ijs met een lengte van 1 meter geproduceerd. Deze werden door de slagers gebruikt om hun vleesvoorraden te koelen. In de voorgevel zit nog altijd een opening waar de staven ijs naar buiten werden geschoven om ze op de gereedstaande vrachtwagen te laden.