Interview architect: "Een dorpsgevoel in een moderne tijd, een knipoog naar het verleden"

21 november '24

In de nieuwe woonwijk De Dorpstuin in Grootebroek staat meer dan alleen het bouwen van huizen centraal; het draait om het creëren van een gemeenschap en een omgeving waar het leven goed voelt. Richard van Tiggele, directeur van Venster Architecten, geeft in dit artikel inzicht in het ontwerp en de gedachtegang achter de wijk. Met zijn ervaring in woningbouw, leidt hij een team van 22 medewerkers die zorgen voor innovatieve en functionele ontwerpen. “Het is niet alleen onze taak om mooie huizen te ontwerpen, maar om een plek te maken waar mensen zich thuis voelen,” zegt Van Tiggele. 

image alt

Een divers aanbod aan woningtypes

In De Dorpstuin vind je verschillende woningtypes: van vrijstaande woningen en rijtjeshuizen tot levensloopbestendige woningen. De wijk is ontworpen om een fijne leefomgeving te bieden, met ruime tuinen en veel lichtinval. “De woningen zijn ontworpen met het oog op de toekomstige bewoners, met veel aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit en verbinding met de omgeving,” legt Van Tiggele uit.

image alt

Water als basis voor het ontwerp

Het ontwerp van de wijk is sterk geïnspireerd door het omringende landschap. Grootebroek, gelegen in een waterrijk gebied, vormt de basis voor de architectonische visie. “Landschap is de basis van ieder ontwerp. Heel Nederland is water, en dat zie je terug in Grootebroek. De Dorpstuin ligt aan het water en dat geeft een unieke woonkwaliteit,” vertelt Van Tiggele. De buitenste ring van woningen grenst aan het water, waardoor de bewoners vanuit hun woonkamer en tuin er direct mee in contact zijn. 

image alt

Dorpsarchitectuur in een modern jasje

In De Dorpstuin komt de sfeer van het traditionele tuindorp samen met moderne architectuur. “We hebben gebruik gemaakt van verschillende kapvormen, soms met lage goten en metselwerk,” zegt Richard van Tiggele. “In plaats van de klassieke mansardekappen, hebben we gevels ontworpen met verticale dakpannen. Het is een knipoog naar het verleden, maar wel helemaal hedendaags.” De woningen voldoen aan alle moderne eisen, maar stralen toch de nostalgische sfeer van vroeger uit. De combinatie van gemêleerd metselwerk en groene houten accenten creëert een krachtig, samenhangend beeld. “In deze wijk hebben we bewust gekozen voor samenhang in de architectuur,” legt Van Tiggele uit. “Dat maakt het plan heel uniek en versterkt het dorpsgevoel.”

image alt

Details die het verschil maken

De bijzondere architectonische elementen die bijdragen aan de unieke uitstraling en sfeer in de wijk? Denk aan erkers, dakkappelen, witte kozijnen en roedes. “Deze details zorgen voor een sfeer die zowel modern als knus aanvoelt,” aldus Van Tiggele. Elk huis in de wijk draagt zijn eigen karakter, maar de samenhang en rust die het geheel uitstraalt, maakt het ontwerp uniek. “Als je door de wijk loopt, ontdek je steeds weer nieuwe details. Het is de afwisseling in combinatie met de samenhang die het ontwerp zo geslaagd maakt.”

image alt

Een wijk waar gemeenschap centraal staat

Een gevoel van verbondenheid en gemeenschap was een van de belangrijkste doelen van het ontwerp. Dit is terug te zien in het ontwerp van de woningen. “Bij sommige woningen hebben we de voordeuren gespiegeld, dit bevordert het contact met je buren, je komt elkaar sneller tegen.” Andere woningen hebben een gedeelde luifel om het gevoel van collectiviteit te bevorderen. Door het gebruik van zachte materialen en af en toe een kap die iets lager ligt, krijgt de wijk een intiem en vriendelijk karakter. “Het straatprofiel is bewust klein gehouden, zodat het voelt alsof je door een dorpsstraatje loopt. Zo zijn er veel mogelijkheden om je buren te ontmoeten.”

image alt

De Dorpstuin: een plaats om trots op te zijn

Wat Van Tiggele, links afgebeeld, hoopt voor De Dorpstuin? Dat bewoners trots zullen zijn op hun nieuwe woonomgeving. “Ik hoop dat ze merken dat er met veel aandacht is gewerkt aan zowel de buurt als de woningen. Dat ze het gemeenschappelijke gevoel ervaren en dat dit zich uit in hoe mensen respectvol met elkaar omgaan,” zegt hij. “Als ontwerper probeer je bij te dragen aan het geluk van de bewoners, door middel van de kleinste details, zoals een luifeltje of een lampje dat overal hetzelfde is. Zo draag je bij aan de identiteit van de wijk.” 

Wonen in De Dorpstuin biedt een prachtige balans tussen moderne woonwens en traditionele dorpse charme. Het resultaat is een woonwijk waar mens, natuur en architectuur in harmonie samenkomen. Ben jij nieuwsgierig geworden? Bekijk snel het woningaanbod en meld je aan! 

Naar woningaanbod
Meer nieuws lezen? Naar nieuwsoverzicht
Lees over de bereikbaarheid Meer weten over De Dorpstuin?